Artikel

Waarschuwing: verzekeraars dekken schade AirBnB niet

Het lijkt zo verleidelijk. Als single heb je een leuk appartement in het centrum van Amsterdam, Utrecht, Den Haag of een andere aantrekkelijke stad voor toeristen en je besluit een centje bij te verdienen door je woning te verhuren via AirBnB of Wimdu. Ideaal.

Van het geld dat je daarmee verdient kun je lekker zelf een keertje extra op vakantie. Een win-win situatie, althans als alles goed gaat. Los van het feit dat iedere gemeente zijn eigen regeltjes heeft over het tijdelijk verhuren van je koopwoning of appartement, dreigt er een aanzienlijk groter risico als huiseigenaar. Want die regeltjes, daar valt nog best mee te leven. Als je de inkomsten netjes opgeeft aan de belastingdienst, ervoor zorgt dat je gasten geen overlast in de wijk of bij je buren veroorzaken, keurig toeristenbelasting betaalt voor je gasten dan is er relatief weinig aan de hand.

Onverzekerd in de fik

Er schuilt een heel ander addertje onder het gras, namelijk dat je amper verzekerd bent tegen brand, waterschade of andere ongelukken die de gasten kunnen veroorzaken in jouw woning tijdens jouw afwezigheid. De huidige polissen van de verzekeraars staan tijdelijke verhuur aan toeristen namelijk nu niet toe. Dit betekent concreet dat wanneer iemand brand veroorzaakt in jouw huis je daar niet voor verzekerd bent.

Incomplete dekking

De populaire verhuurdersorganisatie Airbnb stelt wel dat er een verhuurdersgarantie is voor mensen die hun woning onderverhuren met een dekking tot maximaal 700.000 euro. Maar wanneer je alle kleine lettertjes tot je neemt blijkt deze ook veel mitsen en maren te bevatten. Zekerheid dat je een schadevergoeding krijgt bij brand of ongelukken heb je dus toch niet.

Bezint eer ge begint

Hoewel verzekeraars commerciële kansen ruiken door de toenemende populariteit van social travel met organisaties zoals Airbnb en Wimdu komt er naar alle waarschijnlijkheid pas in 2015 een verzekering op de markt die dit risico wel afdekt. De vraag is natuurlijk wat de hoogte van de premie zal zijn en of het dan nog wel zo aantrekkelijk is om je woning te verhuren aan toeristen. Een voordeel heb je wel, je loopt dan in ieder geval geen risico meer om op te moeten draaien voor de schade die de tijdelijke huurders hebben aangericht. Aan jou de keus.

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

  1. Verzekeraars wijzen ook vaak eerst dekking op schade af na brand in horecapanden, die wel aan alle eisen voldoen! Incl gebruikersvergunning vd brandweer die alle veiligheidsmaatregelen controleerde. Dit is een van de oneerlijke manieren om onder de uitkering van het schadebedrag uit te komen. Wat is het verschil brand in pand 2? Logé s. Of 2 betalende gasten? Zie bijgaand voorbeeld wilt u dit ook ondertekenen? Ik heb een petitie gecreëerd en aan velen verstuurd, ik hoop dat jullie deze ook willen tekenen -- het heet: Verzekeraar Univé: Bij totale schade door brand moet de vastgestelde, VERZEKERDE SOM, altijd zsm uitgekeerd worden. Deze kwestie ligt mij na aan het hart zie het verhaal over mijn Sprookjeshotel, dit wordt niet opgepakt hoewel dit 1 voorbeeld is van de vele onbillijke schadeafhandelingen bij gedupeerde verzekerden Ik probeer 200 handtekeningen te bereiken, en kan jullie hulp daarbij gebruiken. Lees meer en teken hier: https://secure.avaaz.org/nl/petition/Verzekeraar_Unive_Bij_totale_schade_door_noodlottigge_brand_VERZEKERDE_SOM_UITKEREN/?Day2Share Campagnes zoals deze beginnen altijd kleinschalig, maar ze groeien zodra mensen zoals jij en ik zich inzetten -- neem alsjeblieft een ogenblikje om mee te helpen en dit nu door te sturen. Bij voorbaat dank, voor info telnr. 0613164463 vr.gr. Henny Groote

    Henny Groote | 30-09-2014
 

advertentie

Shoestring - Cuba

gerelateerde artikelen

Reisapp GoHere lanceert ‘Culture on the Couch’

Lekker snuffelen op de vlooienmarkt: 8 tips

Hoe je je dit jaar een zomervakantie kunt permitteren

Op vakantie met een beperkt budget

5 Europese brouwerijen die je als bierfanaat moet gezien hebben

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Wintersport

Lekker op skivakantie met andere singles? Doen!...

advertentie