Artikel

Vakantiegangers nemen risico’s op reis

Een kwart van de Nederlanders nemen nogal wat risico’s als ze op reis gaan. Verboden souvenirs meenemen, gevaarlijke landen bezoeken of de aangeraden vaccinaties niet halen. Of het nu bewust is of niet, we nemen op reis nogal wat risico’s in het buitenland volgens onderzoek van ANWB Reisverzekering.

Onwetendheid is de belangrijkste bron van risicogedrag constateert Annelies Tichelaar van de ANWB. „ Als je drugs of wapens meeneemt dan zal iedereen begrijpen dat het niet mag. Maar ook dingen die onschuldig lijken, zoals nepmerkkleding op die leuke lokale markt kunnen verboden zijn. En dan kan een fijne herinnering aan een prachtige vakantie bij terugkomst opeens heel anders uitpakken.”

Illegale souvenirs

Vooral illegale souvenirs blijken een onweerstaanbare invloed uit te oefenen op vakantiegangers. Met het invoeren van gekopieerde cd’s, dvd’s en games, maar ook nagemaakte merkkleding of kunst en antiek blijken reislustige Nederlanders regelmatig in de fout te gaan. „Je kunt er op rekenen dat je souvenirs in beslag worden genomen en mogelijk volgt er dan ook nog een fikse boete”, zegt Tichelaar.

Drank en sigaretten

Hetzelfde geldt voor het belastingvrij invoeren van bijvoorbeeld drank en sigaretten. Bij aankomst in Nederland moet over producten van buiten de Europese Unie boven de 430 euro belasting worden betaald. Maar niet iedereen is zich daar bij aanschaf van de geliefde genotsmiddelen van bewust. Vooral mannen zijn geneigd om in grote hoeveelheden goedkoop in het buitenland in te slaan zonder bij terugkomst belasting te willen betalen.

Impact

Blijft het bij illegale souvenirs nog bij een boete, de gevolgen van onverzekerd op reis gaan of het vergeten van aanbevolen vaccinaties zijn een stuk groter. „De negatieve impact van je vakantie kan dan wel heel erg groot worden”, zegt Tichelaar. „Zeker als je echt ziek wordt, ook als je weer thuis bent. Zorg dus dat je van te voren goed op de hoogte bent van de regels en wat je precies nodig hebt als je op reis gaat. Dan is er ook geen reden voor zorgen op vakantie.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De vreemdste souvenirs van 2019

Meerderheid Nederlanders heeft last van post-vakantiedip

Eigen bed wordt meer gemist dan huisdier op vakantie

Sex on the Beach: Onbetaalbaar?

Met deze tips haal je het beste uit je backpack vakantie

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie