Artikel

Toilethygiëne is onderweg vaak ondermaats

Ik ga op vakantie en ik neem mee….. Wanneer je met de auto gaat in ieder geval een rol wc papier en handgel voor onderweg. Wees qua sanitaire stops op het ergste voorbereid, dan kan het alleen maar meevallen.

Fijne vakantiegevoel

Met de start van de zomervakantie gaat een groot deel van de Nederlanders met de auto de weg op. En dat is niet altijd aanleiding voor het fijne vakantiegevoel. Volgens bijna driekwart van de vakantiegangers zijn toiletgelegenheden bij parkeerplaatsen, wegrestaurants en tankstations er slecht aan toe. Vooral onhygiënische toiletten (91%), ontbrekend wc-papier (81%) en onfris ruikende toiletruimtes (76%) leiden tot irritatie.

Buitenlucht

Bij het aantreffen van vieze wc’s onderweg, stelt meer dan de helft van de autorijders het toiletbezoek liever uit tot een schonere gelegenheid zich voordoet. Bijna twee derde verkiest de buitenlucht wel eens boven de aangeboden toiletfaciliteiten. Dit en meer blijkt uit recent onderzoek van hygiëne-aanbieder Tork. De fabrikant van tissues- en hygiëne-oplossingen vraagt hiermee aandacht voor regelmatig onderhoud en betere hygiëne van toiletfaciliteiten langs de snelweg.

Creatief omgaan met vies toilet tijdens autorit

Tijdens de autorit naar de vakantiebestemming ergert de Nederlander zich het meest aan vieze wc’s onderweg (60%), files (59%) en slechte eetgelegenheden (18%). Naast onhygiënische toiletten zijn ook de gebrekkige mogelijkheden voor het handen wassen een bron van irritatie. 45% zegt het storend te vinden wanneer zij de handen niet af kunnen drogen. Bijna 40% vindt ontbrekende of groezelige handzeep het meest vervelend.

Nederlanders zijn niet voor één gat te vangen, dus vinden ze slimme oplossingen om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden. De vakantieganger vermijdt het contact met de toiletbril (80%), neemt een eigen voorraad wc-papier mee op reis (74%) en reinigt de handen achteraf extra zorgvuldig met desinfecterende handgel (69%).

Franse toiletfaciliteiten het slechtst, Duitsland het best

Acht van de tien ondervraagden gaat wel eens met de auto op vakantie en daarmee is de auto onder Nederlandse vakantiegangers het populairste vervoersmiddel. Hoewel maar liefst 92% van de weggebruikers zich verantwoordelijk voelt om de toiletruimtes waar zij tijdens de autorit gebruik van maken netjes te houden, zijn volgens 70% van de ondervraagden de faciliteiten toch ondermaats.

Vooral de Franse toiletgelegenheden hebben een slechte staat, gevolgd door Spanje en Italië. De Duitse, Nederlandse en de Deense faciliteiten komen het beste uit de test. Om te kunnen bepalen hoe hygiënisch de toiletten precies zijn, hecht meer dan de helft van de Nederlanders veel waarde aan een schoonmaakrooster.

Meer kennis maakt een groot verschil

Uit jarenlang onderzoek van Tork blijkt dat slechte voorzieningen en een ongunstige inrichting van de sanitaire ruimtes tot ergernissen leidt. “Dit is helemaal niet nodig als beheerders meer kennis zouden hebben over de wensen van hun bezoekers. Meer dan 50% van de ondervraagden heeft een voorkeur voor papieren handdoeken als droogmethode en men ergert zich het meeste aan groezelige handzeep en ontbrekend toiletpapier.

Hygiëne

Vooral in toiletruimtes van openbare gelegenheden als parkeerplaatsen, tankstations en wegrestaurants zijn bovengemiddeld veel bacteriën aanwezig.

Uit onderzoek van de University of Westminster in Londen* blijkt, dat papieren handdoekjes vanuit hygiënisch oogpunt effectiever zijn dan andere handdroog-methoden,” aldus Renee Remijnse, marketing manager bij Tork.

Top 8 ergernissen tijdens de autorit naar de vakantiebestemming

1. Vieze toiletten bij parkeerplaatsen, wegrestaurants of tankstations (60%)
2. Files onderweg (59%)
3. Slechte eetgelegenheden (18%)
4. Lange rijen bij toiletgelegenheden (16%)
5. Lange rijen bij de kassa van wegrestaurants of tankstations (13%)
6. Een oververhitte auto (11%)
7. Discussies met de partner, over bijvoorbeeld route of rijstijl (10%)
8. Vervelende kinderen op de achterbank (9%)

Over het onderzoek
Het onderzoek naar de mening van Nederlandse vakantiegangers aangaande de hygiëne van toiletgelegenheden langs de snelweg (bijvoorbeeld parkeerplaatsen, wegrestaurants en tankstations) is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard. Aan het onderzoek namen 850 respondenten deel van 30 jaar en ouder. Hierbij is rekening gehouden met een reële spreiding in geslacht, leeftijd, gezinssituatie en opleidingsniveau.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De liefde vinden op een tropisch eiland?

Op vakantie met je viervoeter

De top drie irritaties tijdens een vakantie met vriendinnen

Binnenkort: Netflix in het vliegtuig

Handige smartphone accessoires voor onderweg

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

advertentie