Artikel

Toestemmingsformulier: op vakantie met je kids na de scheiding

De zomervakantie is in zicht! Ben je een alleenstaande ouder en wil je op reis met een minderjarig kind? Wanneer het gezag bij beide ouders ligt, of alleen bij de andere ouder, dan heb je toestemming van de andere ouder nodig. Zonder die toestemming kan je vakantie weleens in het water vallen wanneer de Marechaussee bij controle ziet dat er geen (of geen juiste) toestemming is. Handig dus om je vooraf even goed in te lezen wanneer je van plan bent om me je kinderen op vakantie te gaan!

Toestemmingsformulier reizen met kind

Voor het geven van toestemming bestaat in Nederland een speciaal toestemmingsformulier dat per kind moet worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen mee reist. Op de toestemmingsverklaring moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook contactgegevens moeten worden ingevuld. Als (gezagdragende)ouders ben je hiertoe verplicht.

Het toestemmingsformulier vakantie kind, inclusief gebruikshandleiding is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Schengenland

Belangrijk is dat als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dat er aan de grens altijd controle plaatsvindt en dat er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier reizen met kind. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

Visum

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Niet meewerkende ex?

Wat kun je nu doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen? Het antwoord op deze vraag is tijdig advies inwinnen bij een familierecht advocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.

Nuttige links met bruikbare info zijn:

Het toestemmingsformulier met gebruikshandleiding

De Schengenlanden

Bron: Nieuwe Stap

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Met eenoudergezinnen coronaproof op skivakantie

De corona-regels in Frankrijk deze zomer

Eenoudervakanties in eigen land: boeken maar!

Als (bijna) samengesteld gezin samen op vakantie?

Ook nieuwsgierig naar de kampeertrends van 2020?

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Wintersport

Lekker op skivakantie met andere singles? Doen!...

advertentie

Koningaap - Familiereizen