Artikel

Toeristen weg, schildpadden komen terug op Koh Samui

Op de stranden van het anders zo populaire Thaise eiland Koh Samui komen kleine schildpadjes uit hun eitjes. Ze moeten wurmen, het is geen makkelijke klus. Maar ze hebben alle tijd, want nu er door de coronacrisis geen groepen toeristen meer liggen te zonnebaden op de paradijselijke stukjes, hebben ze het zand bijna voor zich alleen.

Hoewel de karetschildpad in het verleden de stranden van Koh Samui al heeft bezocht, is het opzienbarend hoeveel nestplaatsen van de sterk bedreigde soort er nu te vinden zijn. Op één stuk strand zijn er zeker 540 eitjes gelegd, meldt Sky News. “Het is de eerste keer dat we zoveel nesten zien”, legt Manuel Lang, manager van het Silavadee Resort, uit. “Ze komen alleen op het strand als het heel rustig is en als er niet veel vervuiling is. De afgelopen maanden, aangezien er geen toeristen meer zijn, komen de schildpadden terug.”

Zeeschildpadden

Op een naburig strand zijn inmiddels al zo’n 270 groene zeeschildpadden uitgekomen. Ze kruipen samen naar de kalme zee bij het luxueuze Banyan Tree Resort. Het water is ook opvallend veel helderder dan normaal, nu het constante gebrom van toeristenbootjes is gestopt. Pratuan Panchaweng, die normaal met toeristen rondvaart in het gebied met zijn boot, zegt tegen Sky News dat het niet alleen het eerste jaar is dat hij zelf schildpadden eitjes heeft zien leggen op het eiland, maar hij zag ook nog nooit de zee zo vol vis .

Ook aan de Andaman-kust aan de andere kant, voornamelijk bij Phangnga en Phuket, zijn nesten aangetroffen. “Het is een goed teken dat de natuur een beetje tijd heeft gekregen om zich te herstellen in deze speciale tijden”, zegt Lang. “Het is echt prachtig om te zien.”

Samenwerken

Marine-expert Thon Thamrongnawasawat deelt regelmatig op zijn Facebookpagina nestvondsten. Hij is vooral dankbaar dat de Thai mee helpen om de nesten veilig af te bakenen zodat de dieren ongestoord kunnen uitkomen. “Ze houden van de schildpadden, ze houden het strand mee schoon”, vertelde hij eerder aan de Bangkok Post. “Deze ontdekkingen zullen alleen maar de band tussen de eilandbewoners en hun omgeving versterken.”

Bron: HLN

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Latijns-Amerika moet actie ondernemen om jaguar te redden

De top 10 reisfavorieten van Tom Waes

Enige nog levende witte giraf uitgerust met gps

Fotowedstrijd: laat je het bos insturen!

Thailand introduceert toeristenvisum voor overwinteraars

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

60+ singlereizen

60plusser en single zoals dat tegenwoordig heet?...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie