Artikel

Spot de big five tijdens je reis door Malawi

Om de big five te spotten heb je vast nog niet gedacht aan Malawi. En toch is dit een uitstekende keus voor een verre vakantie als het gaat om het bekijken van wildlife. Het Liwonde National Park is een van de mooiste parken van Malawi en sinds de ondersteuning van African Parcs is ook de stabiliteit voor mens en dier weer hersteld. De roofdierpopulatie groeit erg goed, met de eerste cheetawelpjes die spelend rondlopen in het park. De weelderige natuur en het enorm aantal olifanten, nijlpaarden, vogelsoorten en de Big Five niet te vergeten, maakt je bezoek tot een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring.

Walhalla voor vogelliefhebbers

In Malawi komen zo’n 700 verschillende vogelsoorten voor, waarvan er maar liefst 400 te vinden zijn in het Liwonde National Park. Spot een van deze prachtige vogels vanaf het water tijdens een bootsafari of natuurlijk gewoon vanuit een jeep. Zo kan je naast prachtige ijsvogels ook de Afrikaanse visarend, de nationale vogel van het land, tegenkomen. En in de schemering laat de gigantische Pels visuil zich regelmatig zien langs de oevers van de Shire rivier. Als je een echte ‘geluksvogel’ bent kun je hier ook de zeldzame zuidelijke grondneushoornvogel bewonderen.

Krokodillen en nijlpaarden in overvloed

In het nationale park stroomt de Shire rivier, de 402 kilometer lange rivier is een afwatering van Lake Malawi. De rivier is berucht om haar gigantische aantallen krokodillen en nijlpaarden. Zo leven er op elke vierkante kilometer zo’n 1000 krokodillen en een paar duizend nijlpaarden. Gegarandeerd dat je deze dieren dus tegenkomt tijdens een bootsafari. Een absolute must in dit park, zeker wanneer je voor zonsopgang het water opgaat. Schrik niet als je af en toe luid kabaal hoort, dat is vast en zeker een nijlpaard dat met zijn brede bek luidruchtig in het water klapt of een luide knor geeft van voldoening.

Luxueus overnachten tussen de dieren

Voor een overnachting in een luxe tentenkamp midden in Liwonde National Park moet je bij Kuthengo Camp zijn. Gelegen op een grote vlakte die zich uitstrekt in de richting van de Shire rivier. Bewonder vanaf je terras de nijlpaarden in het water, krokodillen aan de oever, grazende kuddes waterbokken en zie aan de overkant een kudde olifanten lopen. Geniet vanuit je buitendouche van zebra’s en fluitende vogels of word wakker van een prachtige zonsopkomst. Een verblijf bij de gastvrije Jason en Steegan vergeet je nooit meer. Hoewel, een gamedrive met gids Stanley wil je ook niet missen. De altijd vrolijke gids vertelt je met veel enthousiasme alle feitjes en anekdotes over alle flora en fauna in het park.

Olifanten en zwarte neushoorns

Liwonde is feitelijk een hele grote olifantenkraamkamer. Om de balans in het park te behouden wordt de overvloed aan olifanten eens in de zoveel tijd uitgezet in andere nationale parken. De olifantenverhuizing in 2016/2017 is hier een goed voorbeeld van. Er werden toen ruim 500 olifanten verhuisd naar het Nkhotakota park. Door het herintroduceren van vele diersoorten, waaronder de leeuw, cheeta en de zeldzame zwarte neushoorn, is Malawi weer een Big Five bestemming. De zwarte neushoorn heeft daarbij ook een uitzonderlijke positieve invloed op de populariteit van het park. Toch voel je je hier nog de enige bezoeker, zonder rijen aan jeeps met overenthousiaste toeristen en hun camera’s.

African Parks

Zo groot als het Liwonde park is, zo klein is de kans dat je hier iemand tegenkomt. Met een oppervlakte van 550 vierkante kilometer kun je in alle rust genieten van de fraaie natuur. En de dieren natuurlijk, want die zijn er in overvloed. Dagelijks staan zij aan de oevers van de rivier om hun dorst te lessen. De rivier is het gehele jaar door de levensader voor het vele wild in het park. De oevers zijn volledig bedekt met riet, baobabs en palmbomen die meebewegen met de wind. Samen met de verscheidenheid aan moerrassen, grasvlaktes, mopanebossen en struikgewassen die de heuvels bedekken resulteert dit in de perfecte thuisbasis voor het gevarieerde wildleven. Beheerder African Parks zorgt er samen met de lokale bevolking voor dat het park in goede conditie blijft, de stroperij bestreden wordt en de dieren een veilig bestaan leiden.

Naar Malawi afreizen met een groepsreis kan bij de volgende reisaanbieders: Kras Reizen &  Sawadee Reizen 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Shoestring - Cuba

gerelateerde artikelen

Exotische reizen voor singles

Is een groepsreis met singles wel iets voor mij?

Singlereizen in eigen land

Toeristen weg, schildpadden komen terug op Koh Samui

Lekker op vakantie de natuur in samen met singles!

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

60+ singlereizen

60plusser en single zoals dat tegenwoordig heet?...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie