Artikel

Rondreizen door Nieuw-Zeeland: eerst je paswoorden delen bij de douane

Onlangs is er in Nieuw-Zeeland een nieuwe wet gelanceerd die toch wel opzien baart. Wil je het land in, dan moet je voortaan bereid zijn om desgevraagd je toegangscode en paswoorden van je elektronische bagage met de douane te delen. Wie weigert, riskeert vervolging en een fikse boete die kan oplopen tot 5.000 Nieuw-Zeelandse dollar of omgerekend 2.825 euro.

Inbreuk op privacy

De nieuwe wet geeft grensbewakers de machtiging om de inhoud van elektronische apparaten zoals een smartphone, tablet of laptop na te kijken. De Nieuw-Zeelandse privacy waakhond bestempelt de maatregel als een “zware inbreuk op de privacy van zowel de eigenaar van het toestel als van de personen met wie hij of zij heeft gecommuniceerd”.

Smartphones

“Moderne smartphones bevatten een grote hoeveelheid aan privé-informatie, waaronder e-mails, brieven, medische dossiers en zeer persoonlijke foto’s” verklaarde Thomas Beagle, de voorzitter van de privacy waakhond. “De douaniers hebben nu de toelating om zonder enige rechtvaardiging je toestel te ontgrendelen, dat is exact wat ze altijd hebben gewild.”

Verdacht

Een woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane zei dat de wetswijziging zich opdrong omdat “de shift van papier naar digitaal ertoe heeft geleid dat verdachte documenten nu elektronisch worden opgeslagen.”

Boetes

Terwijl douanebeambten al in meerdere landen wettelijk de machtiging hebben ​​om apparaten van reizigers te doorzoeken, is Nieuw-Zeeland het eerste land dat hoge boetes invoert voor personen die weigeren om wachtwoorden en toegangscodes prijs te geven.

Weigering

Personen die bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten reizen en weigeren dit te doen, kunnen de toegang tot het land worden ontzegd.

Controle

De woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane heeft wel benadrukt dat het aantal toestellen dat wordt doorzocht “zeer laag” is. Vorig jaar kreeg het land 14 miljoen bezoekers over de vloer, maar slechts 537 apparaten werden aan een grondige controle onderworpen.

Laat jij je hier niet door weerhouden en ben je nog op zoek naar een prachtige rondreis door Nieuw-Zeeland in goed gezelschap? Kijk dan even verder!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Exotische reizen voor singles

Deze dingen herken je vast wanneer je weleens gaat backpacken naar een ver oord

Chinese dromen – Liefde in tijden van vooruitgang

Wereldse uithoek: Tasmanië

Botswana slaat alarm over toegenomen neushoornstroperij

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

60+ singlereizen

60plusser en single zoals dat tegenwoordig heet?...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie