Artikel

Maak jij ook bijna alleen nog maar vakantiefoto’s met je smartphone?

Het perfecte shot bij de toren van Pisa, met een alpaca op de foto in Machu Picchu of een romantische zonsondergang op een tropisch strand op Ibiza; de zomervakantie is bijna voorbij en dus is het tijd om de vakantiefoto’s terug te kijken. Maar doe jij dat tegenwoordig ook steeds minder op je camera en vaker op je mobiele telefoon? Dan ben je de enige niet! Uit onderzoek van Albelli blijkt onder meer dat 61 procent hun foto’s bij thuiskomst altijd terugkijkt en dat het maken van vakantiefoto’s met een smartphone (83%) tegenwoordig gebruikelijker is dan met een fotocamera (59%).

70 procent zestigplussers maakt vakantiefoto’s met smartphone

Van de 16 tot 39-jarigen maakt zelfs 93 procent hun vakantiefoto’s met een smartphone, tegenover 70 procent van de zestigplussers. Gemiddeld maakt 59 procent van de Nederlanders hun vakantiekiekjes met een digitale fotocamera. Dit apparaat is het populairst onder de zestigplussers (65%). Het maken van vakantiefoto’s met een tablet is minder gebruikelijk (10%), evenals het vastleggen van de vakantieavonturen met een polaroid- of wegwerpcamera (3%).

Vrouwen delen vaker vakantiekiekjes via social media dan mannen

Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de Nederlanders hun vakantiefoto’s weleens met anderen deelt via WhatsApp. Ook deelt driekwart van de Nederlanders (72%) hun vakantieavonturen weleens via social media. Vrouwen (75%) doen dit vaker dan mannen (69%). Het is niet verrassend dat de jongere generatie (tot 29 jaar) hun vakantiefoto’s beduidend vaker op Facebook of Instagram plaatsen dan vijftigplussers; respectievelijk 86 en 63 procent.

Afgedrukte vakantiefoto’s specialer dan digitale vakantiefoto’s

Na een vakantie drukt driekwart (78%) van de Nederlanders foto’s, fotoboeken of vergrotingen af. Bijna de helft (48%) is van mening dat afgedrukte vakantiefoto’s, zowel los als in een fotoboek, veel specialer zijn dan digitale foto’s. Daarbij geeft een derde ook aan dat afgedrukte vakantiefoto’s vaker worden teruggekeken dan de digitale versies. Wat zijn nog meer redenen om vakantiefoto’s af te drukken?

  • 48% Om een tastbare herinnering te hebben
  • 34% Om de vakantiefoto’s in huis te gebruiken als decoratie
  • 27% Om de vakantiefoto’s aan anderen te laten zien
  • 27% Om de losse vakantiefoto’s in een fysiek fotoboek te plakken
  • 23% Om de vakantiefoto’s zelf gemakkelijk terug te kunnen kijken
  • 14% Om de vakantiefoto’s cadeau te doen
  • 12% Voor het geval de digitale vakantiefoto’s verloren gaan

Kwart maakt nooit een back-up

Alhoewel 84 procent aangeeft dat vakantiefoto’s een emotionele waarde hebben en bijna de helft (46%) zich weleens zorgen maakt over het kwijtraken van hun dierbare vakantiekiekjes, maakt 26 procent hier nooit een back-up van. Niet zo gek dus dat een derde (31%) weleens vakantiefoto’s is kwijtgeraakt. Opvallend is dat meer mannen dan vrouwen aangeven altijd een back-up te maken van hun vakantiefoto’s (respectievelijk 44% en 37%), maar dat mannen vaker hun vakantiefoto’s zijn kwijtgeraakt dan vrouwen; 34 procent tegenover 28 procent.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Single maar niet alleen

gerelateerde artikelen

Zo hou je inbrekers buiten de deur tijdens je vakantie

Veilig internetten op reis doe je met deze tips

De 10 populairste Europese steden op Instagram

Hier ergeren we ons het meest aan op vakantie

Rondreizen door Nieuw-Zeeland: eerst je paswoorden delen bij de douane

single2travel groepsreizen

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie