Artikel

Kom kerstmis vieren in Midden-Amerika

Voor velen is kerst één van de mooiste feesten van het jaar waarbij de steden hun pleinen feestelijk verlichten, de geur van dennenboom de lucht prikkelt en de meest kleurrijke decoraties de straten sieren. 

Guatemala

In Guatemala beginnen de voorbereidingen met het versieren van de kerstboom. Bij de meeste gezinnen wordt deze uitbundig versierde boom vergezeld door een kerststal waarin niet zelden de meest prachtige stenen en juwelen in opgenomen zijn. Op Kerstavond worden er traditioneel tamales geserveerd, een gerecht bereid uit maïs en kip – varkensvlees dat of hartig of gezoet met rozijnen gegeten wordt. Bij de tamales wordt warme punch gedronken. De hele familie verzamelt zich om middernacht rond de tafel. Buiten wordt vuurwerk afgestoken. Na dit feest van licht en kleuren is het tijd om onder de boom de geschenken uit te wisselen en wordt er gedanst en gezongen

Costa Rica

Kerst in Costa Rica staat in het teken van familie en religie. Al vanaf begin november begint de feestelijke kerstsfeer merkbaar te worden door het ophangen van decoraties en verlichting zowel in huis als op de straten. De drie meest karakteristieke Kerstvieringen zijn:

Misa del Gallo

De katholieke bevolking van Costa Rica gaat op kerstavond, na te hebben genoten van het traditionele diner, naar hun kerk om de nachtmis bij te wonen. Het diner bestaat uit gebraden varkensvlees en tamales. Deze worden gemaakt van deeg van maïs met geplette aardappelen waaraan kip of varkensvlees wordt toegevoegd. Dit mengsel wordt verpakt in een bananenblad en zodanig bereid.

hapjes midden amerika

Feesten in Zapote

De laatste week van december en de eerste week van januari wordt de wijk Zapote – gelegen ten oosten van San José – getransformeerd in een festivalgebied vol stierengevechten, vuurwerk, dans, rodeo’s, draaimolen, achtbanen etc. Karakteristiek tijdens deze feesten zijn de ‘Chinamos’ van waaruit de drank en het eten verkocht wordt. Tijdens de feesten worden typische gerechten als rijst met kip, Chop Suey, gebakken kip en natuurlijk tamales gegeten.

El Gran Tope Nacional

De laatste van de typische Costa Ricaanse kerst vieren – maar zeker niet de minste – is de Tope Nacional. Een tope is een parade van ruiters en hun paarden die plaatsvindt op 26 december in San José. Paardenliefhebbers uit heel Costa Rica, gekleed in westernstijl met boots én hoed, juichen de ruiters toe die hun beste paarden showen voorzien van de meest kostbare zadels, beslag etc.

Honduras

In Honduras start de kerstperiode op 24 december met de verschijning van Warini, de geest die de komst van de Kerstviering aankondigt. Om zijn boodschap te verkondigen danst de Warini – voorzien van een masker – van huis naar huis waarbij hij begeleid wordt door zangers en drummers. Traditioneel vuurwerk verlicht de hemel en na de festiviteiten omhelzen de families elkaar en beginnen aan een waar feestmaal voorzien van heerlijke gerechten zoals gevulde kalkoenen en biggen aan het spit.

kerst honduras

El Salvador

De straten van El Salvador worden de eerste weken van december feestelijk verlicht. Kerstavond staat in het teken van uitgebreid dineren met vrienden en familie. De tafels worden gevuld met de meest heerlijke gerechten waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de kalkoen. Voorzien van een creoolse saus wordt deze geserveerd met rijst en verse salade. Als dessert wordt de traditionele torrejas (een soort wentelteefjes) en marquesote (zoet brood) geserveerd. En natuurlijk ontbreken – geheel volgens Spaanse traditie – ook de druiven niet op tafel. In heel Midden-Amerika speelt muziek een belangrijke rol tijdens de feestdagen. Overal klinkt de muziek van percussie-instrumenten, wordt er gedanst en klassieke kerstliederen gezonden. Kom naar Midden-Amerika voor een kerst voor licht, zang en warme emoties!

Check de reisagenda voor actuele reizen naar Midden-Amerika of kijk snel bij Avontuurlijke Reizen!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Koningaap - Safarireizen

gerelateerde artikelen

Fietsen in de tropen: dit zijn de beste bestemmingen

Winterwonderland in Las Vegas

Kerst anders dan anders: kerstmarkten in Noord-Oost Frankrijk

Winters genieten voor singles

Lekker voordelig een verre rondreis maken: ontdek de pop-up reizen!

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie

Koningaap - Safarireizen