Artikel

Jongeren vaker op vrijwilligersreis

Reizen combineren met vrijwilligerswerk? Steeds meer jongeren kiezen ervoor om tijdens hun vakantie aan vrijwilligerswerk te doen. Vooral 15- tot 17-jarigen lijken voor het idee warm te lopen.

Vakantiegevoel

Het ultieme vakantiegevoel is voor iedereen iets anders. Sommigen willen bij hun terugkeer iedereen imponeren met hun zonovergoten, cappuccino-kleurige huid, anderen hopen zo veel mogelijk boeken en/of beschonken Britse meisjes te verslinden. Er zijn ook meer en meer jongeren die voor een altruïstische invulling kiezen en op vrijwilligersvakantie gaan.

Een tiende meer reizigers

Zo worden de reizen van Bouworde vzw jaar na jaar populairder. De organisatie zet jongeren wereldwijd in als vrijwilliger op sociale, technische of ecologische projecten. Het doel is dat ze zo andere culturen ontdekken, leren werken in groep en via de confrontatie ter plaatse zich bewust worden van de ongelijkheid in de wereld en van andere maatschappelijke problemen. Vorig jaar trokken 1.035 jongeren er via de jeugdvereniging op uit. Dat is een stijging met 10% in vergelijking met 2015, een jaar waarin ook al een groei van 8% werd opgetekend tegenover 2014.

In plaats van laatstejaarsreis

De meest opmerkelijke toename doet zich voor bij de 15- tot 17-jarigen. Binnen die leeftijdscategorie wordt voor het tweede jaar op rij een toename opgetekend van meer dan 30% ten opzichte van de voorgaande jaren. “En ook voor 2017 lijkt die trend aan te houden”, zegt Erwin Van Steenvoort, bij Bouworde verantwoordelijk voor de werking voor 15-17-jarigen. “Tot nu toe zijn er al een kwart meer inschrijvingen dan op hetzelfde moment vorig jaar.” Ook steeds meer scholen vinden de weg naar de organisatie. Zij kiezen er vaker voor om de klassieke laatstejaarsreis naar Rome of Griekenland te vervangen door een vrijwilligersreis. Dikwijls zijn het de leerlingen zelf die met het idee op de proppen komen.

Vrijwilligersreizen Nederland

Ook Nederland kent verschillende reisorganisaties waarmee je vakantie en vrijwilligerswerk kunt combineren. TravelActive is een bekende organisatie. Behalve vrijwilligerswerk kan je er ook terecht als je een poosje als Au-Pair in het buitenland wilt werken of werken & reizen wilt combineren.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Koningaap - Familiereizen

gerelateerde artikelen

7 wereldse overheerlijke zomerse drankjes

Op vakantie met meerdere gezinnen of met vriendengroep mag dat?

Hoe vier je vakantie in eigen huis?

Zo breng je het ultieme vakantiegevoel bij je in huis

Singles gaan steeds verder tijdens weekendjes weg

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie