Artikel

Japanse vrouw moet achternaam man aannemen

Dat Hollandse vrouwen zelf mogen beslissen of we de achternaam van onze kersverse echtgenoot aannemen of onze meisjesnaam aanhouden daar zullen vele vrouwen in Japan jaloers op zijn. Japanse vrouwen mogen als ze trouwen niet hun eigen naam houden, maar moeten de achternaam van hun man aannemen. Dat heeft het Japanse Hooggerechtshof bepaald.

Aanklacht vrouwen

De zaak draaide om een aanklacht die was aangespannen door vijf vrouwen. Zij wilden graag hun eigen naam houden maar mochten dat niet vanwege een wet uit de negentiende eeuw.

Alle gezinsleden zelfde naam

Volgens de vrouwen is de wet een schending van hun grondwettelijk recht op gelijke behandeling. Het Hooggerechtshof was het daar niet mee eens. “Het hof vindt het helaas logisch dat alle leden van een gezin dezelfde naam dragen”, aldus de advocaat van de vrouwen.

Papieren scheiding

Een meerderheid van de Japanners, vooral jongeren, vindt de wet niet meer van deze tijd en wil dat die wordt veranderd. Sommige getrouwde stellen vinden het zo belangrijk om allebei hun eigen naam te houden, dat ze er na de komst van kinderen een ‘papieren scheiding’ voor over hebben. Ze gaan dan officieel uit elkaar, maar blijven in de praktijk samen. De kinderen houden dan de naam van de vader.

Man mag wel naam vrouw aannemen

Overigens mag een man ook de naam van zijn vrouw aannemen, bijvoorbeeld als haar familienaam door gebrek aan mannelijke naamdragers dreigt uit te sterven. Maar dat gebeurt zelden.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Koningaap - Safarireizen

gerelateerde artikelen

Thailand introduceert toeristenvisum voor overwinteraars

Miljuschka’s Street Food Vietnam

De 25 populairste bucketlist-bestemmingen

Vind geluk en beleving in Costa Rica

Werkloze Thaise olifanten wandelen terug naar huis

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie