Artikel

Heimwee en een dip na je vakantie

Heb jij na je vakantie ook zo’n heimwee naar je prachtige vakantieoord? Voel je je helemaal niet gelukkiger maar eerder een beetje depri na je vakantie? Je bent de enige niet. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen helemaal niet vrolijker worden van een vakantie!

Gelukkig en tevreden

Vakanties zouden ons gelukkiger en tevreden moeten maken, maar dat blijkt zelden het geval. Al enkele dagen na thuiskomst verdwijnt het geluksgevoel. Vakanties maken een mens helemaal niet vrolijker, zo toont een nieuwe studie aan.

Onderzoek

Jeroen Nawijn, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, onderzocht het verband tussen vakantie en geluk bij 1.530 mannen en vrouwen van gemiddeld 50 jaar. Tweederde van hen was net op vakantie geweest. Na bevraging over de duur dienden ze ook hun huidige stemming mee te geven.

Twee weken maximaal

Verbazingwekkend genoeg, beoordeelden de mensen die recent terug kwamen, zich niet gelukkiger dan de maanden vooraf hun trip. “Het maximale voordeel van een vakantie duurt tot twee weken na thuiskomst. Nadien voelen mensen zich doorgaans niet vrolijker dan voordien”, stelt Nawijn.

Vooruitzicht

Vakanties zijn echter geen totale tijdsverspilling. Mensen die een vakantie boeken, voelen zich over het algemeen wel gelukkiger dan mensen die niet reizen. Het vooruitzicht op vakantie maakt blijkbaar wel tevreden.

Kortere trips

Hoe haal je meer voordeel uit je trip? Het antwoord volgens de onderzoeker: je geluk maximaliseren door niet één vakantie te boeken, maar een aantal kortere. Het korte na-effect van een vakantie lijkt immers niet geassocieerd met de duur van een vakantie.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

U verblijft 3 nachten in een hotel en betaalt er maar 2!

gerelateerde artikelen

Zo breng je het ultieme vakantiegevoel bij je in huis

Eigen bed wordt meer gemist dan huisdier op vakantie

Vijf tips om na de zomervakantie weer in je ritme te komen

Ben jij een vroegboeker of ga je voor de ultieme lastminute vakantie?

Dit is waarom reizen je een gelukkiger mens maakt

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie