Artikel

Great Barrier Reef verbleekt sneller door El Niño

Als fervent duiker en liefhebber van de onderwaterwereld heb je misschien al wel eens het genoegen gehad om te duiken of te snorkelen bij het Great Barrier Reef in Australië. Voor iedereen die deze spectaculaire belevenis nog op het verlanglijstje heeft staan begint de tijd te dringen. Want de de koralen van het Great Barrier Reef in Australië worden met hun ‘ernstigste verbleking uit de geschiedenis’ geconfronteerd.

Dat zegt marien bioloog Terry Hughes, die aan het hoofd staat van de werkgroep die het grootste koraalrif ter wereld bestudeert.

De werkgroep van de Australische overheid heeft vanuit de lucht de toestand onderzocht van 520 afzonderlijke riffen, tussen de Oost-Australische stad Cairns en Papoea-Nieuw-Guinea. ‘Bij de riffen die we hebben overvlogen, werd haast zonder uitzondering een hoge graad van verbleking vastgesteld’, zo zegt Hughes. ‘Dit was een van de treurigste onderzoeksreizen in mijn leven.’

Ernstige verbleking

De schade is volgens hem veel groter dan bij de grote koraalverblekingen van 1998 en 2002. Slechts vier van de 520 koraalriffen bleken nog geen kleurverlies te hebben geleden. Maar liefst 95 procent van de koraalriffen bevindt zich in de twee categorieën die de meest ernstige mate van verbleking aangeven, zo blijkt nog uit het onderzoek. Bij een onderzoek van diezelfde riffen in 2002 zat nog achttien procent in die twee categorieën.

Kleur verliezen en afsterven

De oorzaak van de ernstige verbleking wordt gelegd bij het weer-fenomeen El Niño, dat de temperatuur van het water in de Stille Oceaan doet toenemen. Bij hogere temperaturen stoten de eencellige algen, die in symbiose met de koralen leven, gifstoffen uit en worden ze afgestoten. Door dat proces verliezen koralen in eerste instantie hun kleur, als ze zich niet herstellen dan sterven ze af.

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat de koraalriffen ernstig bedreigd zijn. Het Great Barrier Reef is een van de grootste mariene natuurreservaten op aarde (het beslaat een gebied van net geen 345.000 vierkante kilometer) en sinds 1981 beschermd als Unesco-werelderfgoed.

Duikvakanties

Ben je single en wacht je nog altijd op die ene liefde die net als jij ook dol is op duikvakanties? Misschien kan je in de tussentijd op vakantie met andere duikliefhebbers die net als jij “in between relationships zijn”, oftewel ook single. Samen beleef je vast en zeker een heel bijzonder vakantieavontuur! Voor duikvakanties met andere singles kan je onder andere terecht bij: VillaVibes, Dessert Roos Duikreizen, Vakantieduiker of bij Souldivers.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Mambo reizen

gerelateerde artikelen

5 praktische tips voor een geslaagde fietsvakantie

Deze dingen herken je vast wanneer je weleens gaat backpacken naar een ver oord

4 reisbestemmingen voor avonturiers!

Familieweekend plannen? Boek een vakantiehuis in de Ardennen

Wereldse uithoek: Tasmanië

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

advertentie