Artikel

Fikse boete voor ouders die te vroeg met kinderen op vakantie gaan

Het is zo verleidelijk. Je kinderen een weekje eerder van school halen voor de zomervakantie begint en alvast vertrekken. Het scheelt namelijk vaak grof geld als je iets voor het hoogseizoen boekt. Toch kan dit je duur komen te staan.

Ouders die van plan zijn hun kinderen al eerder van de bassischool op te halen om op vakantie te gaan kunnen namelijk in de problemen komen. In meerdere gemeenten worden controleurs van leerplicht ingezet om ‘koppies te tellen’.

Luxe verzuim

In Rotterdam wordt het zogenoemde ‘luxe verzuim’ al tien jaar bestraft met boetes. Die strenge aanpak lijkt te werken. “We zien de afgelopen jaren een daling van het aantal ouders die dit doet”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

“In het schooljaar 2013 -2014 hebben scholen 933 meldingen van luxe verzuim bij ons gedaan en in het huidige schooljaar waren dit tot nu 725 meldingen.” De woordvoerder benadrukt dat dit nog kan oplopen nu de vakantietijd aanbreekt.

Goedkoper op vakantie

Ouders die hun kinderen vroegtijdig van school ophalen om iets goedkoper op vakantie te kunnen gaan, zijn volgens haar in overtreding. De gemeente wil dat kinderen tot de laatste dag op school zitten, omdat alle lessen belangrijk en verplicht zijn.

“We maken een proces-verbaal op voor alle ouders die niet goed kunnen verklaren waarom hun kind niet op school is. Vervolgens leiden we deze door naar het Openbaar Ministerie, dat beslist of er een boete wordt opgelegd.”

75 euro per dag per kind

Het minimale boetebedrag is volgens de woordvoerder 75 euro per dag per kind. Dit kan oplopen tot 1.750 euro of hoger, afhankelijk van de situatie. Misschien toch maar in de schoolvakantie vertrekken dus.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Als (bijna) samengesteld gezin samen op vakantie?

Als eenoudergezin op wintersport: tips voor een super vakantie!

Waarom op vakantie als alleenstaande ouder?

Beleef een gezellige kerstvakantie samen met andere eenoudergezinnen

Toestemmingsformulier: op vakantie met je kids na de scheiding

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

advertentie

Jeugdreizen en jongerenkampen