Artikel

Bij tongzoen reizen 80 miljoen bacteriën mee

Lekker ding gespot op vakantie en slaan jullie onverhoopt aan het tongzoenen? Wees je er dan van bewust dat er met een tongzoen van 10 seconden zo’n 80 miljoen bacteriën meereizen naar je zoenpartner.

Dat laten onderzoekers van TNO en microbenmuseum Micropia in Artis weten in het tijdschrift Microbiome. De onderzoekers wisten 21 stelletjes die de dierentuin bezochten over te halen tot een tongzoen van 10 seconden. Voor en na de zoen namen ze speeksel af en schraapten ze de tongen van de deelnemers. Van deze monsters bepaalden ze vervolgens de samenstelling van de bacteriën.

Tongflora

Op basis van deze zoen vonden de onderzoekers geen al te grote verschillen De verklaring hiervoor is dat de stelletjes al vaker gezoend hadden. De samenstelling van hun tongflora leek dan ook meer op elkaar dan die van twee vreemden die elkaar voor het eerst zoenen. Mogelijk spelen daarbij ook andere factoren nog een rol zoals voeding en het gebruik van dezelfde tandpasta.

Verder ontdekten de onderzoekers dat het speeksel van de partners, die kort voor het afnemen van het eerst onderzoek nog met elkaar hadden gezoend, meer op elkaar leek dan van partners die dat langer daarvoor hadden gedaan.

Test per zoen

Om te berekenen hoeveel bacteriën er nu eigenlijk worden overgedragen bij het zoenen lieten de onderzoekers een van de twee partners een yoghurtdrankje drinken. Daarna keken ze of die bacteriën na de zoen in de mond van de partner waren beland.

Dat bleek inderdaad het geval. Wanneer alle mondbacteriën zich even gemakkelijk laten overdragen als deze yoghurtbacteriën, verwisselen er zo’n tachtig miljoen per zoen van eigenaar.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

wintersport singles

gerelateerde artikelen

Deze landen zijn het (on)veiligst in 2020

Zo actief zijn we op vakantie met vriendschappen en de liefde

Dit is waarom we makkelijker verliefd worden op vakantie

Succesvol online flirten in een andere taal

Pas op voor soa’s in Frankrijk deze zomer

single2travel groepsreizen

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Wintersport

Lekker op skivakantie met andere singles? Doen!...

advertentie

Brunotti Snowcamp