Artikel

Alleenstaande ouder in de kerstvakantie: 5 tips

Wanneer je onlangs gescheiden bent staat er onvermijdelijk die eerste vakantie voor de deur waarbij je die vakantie alleen met de kinderen of juist zonder je kinderen moet doorbrengen. Hoe ga je om met zo’n eerste vakantie als alleenstaande papa of mama? 5 tips!

Een eerste vakantie alleen met je kinderen is even wennen. Waar je voorheen de taken verdeelde sta je er nu opeens alleen voor. Twee weken kerstvakantie? Dan is de kans groot dat jij en je ex de weken hebben opgedeeld en je 1 week met en 1 week zonder je kinderen doorbrengt. Niet alleen voor hen een nieuwe situatie, ook voor jou. De combinatie werk en zorg voor de kinderen is zeker in de vakantieperiode een ingewikkelde. Daarnaast wil je er ook een leuke tijd van maken met ze.

5 Tips voor alleenstaande ouders met kerst

1. Zorg dat je wanneer je  vrij bent van je werk ook echt tijd voor hen hebt. Ga niet je huis als een dolle schoonmaken, de tuin aanvegen of achterstallige administratie bijwerken of andere klusjes doen, dat komt later wel.

2. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, betrek ze vooraf bij de invulling van de dagen dat ze in de kerstvakantie bij jou zijn. Waar hebben zij zin in? Kerstboom optuigen? Kerstkransjes bakken of gaan ze liever een keertje naar de dierentuin of kerstmarkt?

3. Vermijd rituelen en uitjes die jullie als gezin deden en probeer samen met je kinderen nieuwe herinneringen te maken. Dus gingen jullie altijd gourmetten? Doe dit jaar dan eens wat anders. Altijd naar de winter Efteling? Bedenk dan nu een ander leuk uitje. Ook voor kinderen kan een eerste keer kerst na jullie scheiding moeilijk zijn, hou daar rekening mee.

4. Als je het je financieel kunt permitteren is een vakantie met andere single parents echt een cadeautje voor jullie allemaal. Lekker weg in een andere omgeving. Voor het eerst leren skiën misschien? De kinderen hebben daar meteen nieuwe speelkameraadjes en jij komt ook eindelijk even tot rust en tot jezelf.

5. Zie je als een berg op tegen de dagen of week dat de kinderen dit jaar voor het eerst bij je ex zijn? Ga niet thuis zitten wachten tot ze weer thuiskomen, dat maakt het alleen maar moeilijker, dus trek er op uit. Spreek af met vrienden, verwen jezelf met een lekkere sauna dag, weekendje weg om te shoppen of een korte vakantie met andere singles. Voor je het weet zijn ze er weer en is jouw batterij weer helemaal opgeladen!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

Jeugdreizen en jongerenkampen

gerelateerde artikelen

Kerst anders dan anders: kerstmarkten in Noord-Oost Frankrijk

Waarom op vakantie als alleenstaande ouder?

Reizen ook stressvol voor kinderen

Toestemmingsformulier: op vakantie met je kids na de scheiding

Landal GreenParks en Cirkel Vakanties organiseren samen vakanties voor éénoudergezinnen

single2travel groepsreizen

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

1-oudervakantie

Eénoudervakanties zijn echt de leukste vakanties...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

Wintersport

Lekker op skivakantie met andere singles? Doen!...

advertentie

zomer 1 ouder gezinnen