Artikel

Advies aan 40+ marathonamateur: denk aan medische keuring

Fanatieke mannelijke amateur hardlopers ouder dan 40 die een marathon willen lopen, doen er goed aan zich vooraf medisch te laten keuren. Deze groep loopt namelijk het meeste risico op hartproblemen tijdens het lopen. Als het misgaat, gaat het in deze groep ook gelijk goed mis: 71 procent van hen overleeft hartfalen tijdens een marathon niet.

Deze onwetendheid zette professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon, uiteen tijdens het Europese Cardiologencongres dat momenteel bezig is in de Amsterdamse RAI.

Hartproblemen

De mannen bij wie het mis gaat, hebben meestal al hartproblemen, maar weten dat niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernauwingen in de kransslagaderen of een hartspierziekte die nog niet bekend is. Fanatieke mannen, die goed voorbereid zijn en een goede conditie hebben, blijken toch het grootste risico te lopen.

Vooral het laatste kwart van de marathon is risicovol. Als er wat misgaat met het hart van de deelnemers, gebeurt het meestal dan. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. „Het zou aan vochttekort kunnen liggen. Of het tekort aan lichaamszouten, die niet genoeg worden aangevuld.

Hoge bloeddruk

Mensen zijn dan al 4 tot 6 uur aan het lopen met een hoge hartslag, vaak ook nog eens met een hoge bloeddruk”, legde sportcardiologe Nicole Panhuyzen maandag uit.

Vaak merken de marathonlopers niet dat er iets aan de hand is. Panhuyzen: „Ze voelen zich vermoeid, merken dat ze niet zo snel lopen als normaal en zijn misschien kortademig, maar denken dat dat erbij hoort”.

Intensief sporten

Panhuyzen pleit ervoor dat in ieder geval 40-plus-mannen zich medisch laten keuren voordat ze aan het trainen slaan voor een marathon. Maar ze ziet er ook wel wat in om dat nog breder te trekken. „Het is überhaupt goed als mensen die intensief sporten zich een of twee keer per jaar laten checken. Dat geldt ook voor jonge, fitte mensen. Zo kan je verborgen hartziekten boven water krijgen en sterfgevallen vermijden.”

Bron: Telegraaf

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Walvissen spotten: boek een trip naar New York

Duik met deze vijf boeken in New York

Product testen en de wereld rondreizen: dit bedrijf zoekt jou!

Ontdek de leukste hotspots in Parijs

Het hoe en waarom van deze 21 bijnamen van wereldsteden

single2travel groepsreizen

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Weekendje Weg

Een paar dagen er tussen uit met singles naar...

Speciale Singlereizen

Bij speciale singlereizen denk je vast aan pure...

Sportieve Singlereizen

Is raften, klimmen, wandelen of fietsen op vakantie...

advertentie

SNP Natuurreizen