Artikel

7 super tips om je vliegangst te overwinnen

Kijk je met angst en beven, knikkende knieën, klotsende oksels en maagkrampen uit naar het moment dat je het vliegtuig in moet? Heel begrijpelijk. Want wist je dat één op de drie Nederlanders in meer of mindere mate last heeft van vliegangst?

Als bij jou het zweet al in je handen staat bij de gedachte aan vliegen, dan weet je hoe vervelend deze angst kan zijn. Met de tips van Columbus Magazine ga je voortaan (meer) ontspannen het vliegtuig in.

1. Bereid je goed voor

Voorkom onnodige stress en zorg dat alles voor vertrek geregeld is. Ga op tijd naar het vliegveld zodat je je niet hoeft te haasten. Eenmaal daar kan je nog even rustig wat lezen of wat te drinken nemen. Trek comfortabele kleding aan en neem eventueel (rustgevende) muziek mee. Boek bij voorkeur een directe vlucht aangezien het landen en opstijgen voor extra stress kan zorgen.

2. Sta stil bij de feiten

Bedenk dat een vliegtuig bijna het veiligste vervoersmiddel is dat er bestaat; alleen een lift is veiliger. De kans dat je een ongeluk krijgt, is nog vele malen groter wanneer je in de auto stapt. Een vliegtuig mag absoluut niet opstijgen als deze niet aan alle veiligheidseisen voldoet. Verder zal een luchtvaartmaatschappij er alles aan doen om het vliegen zo veilig mogelijk te maken, aangezien het laatste wat ze willen is dat hun naam slecht in het nieuws komt.

3. Verdiep je in de techniek

Wanneer je meer begrijpt over hoe een vliegtuig precies functioneert, is het ook makkelijker om te vertrouwen op de techniek van het toestel en de vaardigheden van de bemanning. Een voorbeeld van een boek dat goed kan helpen bij vliegangst is ‘Over vliegangst en hoe je er vanaf komt’ van Lucas van Gerwen. De schrijver is piloot en psycholoog en legt uit hoe alles in een vliegtuig werkt en hoe je om kan gaan met verschillende soorten vliegangst.

4. Zoek afleiding

Ga geen doemscenario’s bedenken maar zoek afleiding door leuke dingen te gaan doen. Je kan gaan lezen, puzzelen, spelletjes spelen, films kijken, muziek luisteren, praatjes maken met medepassagiers etc. Focus je op de bestemming en probeer de kleine ruimte om je heen te negeren. Laat de drang naar controle helemaal varen.

5. Ontspan

Door ontspanningsoefeningen te doen wordt je lichaam rustig en zal de rust in je hoofd volgen. Een goede oefening is om op je buikademhaling te gaan letten. Zorg dat je borst tijdens het ademen niet uitzet en dat alleen je buik omhoog komt. Adem zo rustig mogelijk, en je zult merken dat je hartslag meteen gaat dalen. Laat al je zorgen thuis, het is tijd voor vakantie!

6. Eet en drink gezond

Drink geen koffie en eet niet teveel zoete dingen voordat je vertrekt. Cafeïne en suiker kunnen namelijk voor een verhoogd stressgevoel zorgen. Pas ook op met alcohol. Hoewel het ontspannend kan werken om even een wijntje te nemen voor vertrek, kan het soms de angstgevoelens juist versterken. Zorg dat je maag goed gevuld is met een lichte, gezonde maaltijd.

Tot slot kan je ook nog een cursus volgen om je vliegangst te overwinnen. Zo heb je onder andere cursussen van VALK, Transavia en Corendon.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Grote herfsthuiver onder angstige vliegreizigers

OnGo Care maakt reizen met kanker mogelijk

Tips om zen op het vliegtuig te stappen

De mooiste casino bestemmingen 2019

Verbranding door de zon voel je pas als het te laat is

single2travel groepsreizen

Avontuurlijke Singlereizen

Ook op zoek naar een beetje meer avontuur in je...

50+ Singlereizen

De single vijftigplusser is reislustiger dan ooit!...

Zonvakantie

Hou jij van zon, strand, relaxen en heel veel...

Cultuurvakantie

Cultuur snuiven, proeven, een land inclusief de...

advertentie

SNP Natuurreizen