De traditionele culinaire grootmachten Italië en Frankrijk krijgen serieuze concurrentie uit het Verre Oosten. Reizigers van over de hele wereld verkiezen de Japanse keuken tot de derde beste ter wereld. Dit blijkt uit onderzoek van boekingssite Hotels.com onder ruim 27.000 reizigers.
Hoewel de Italiaanse (32 procent) en de Franse keuken (24 procent) nog altijd het meest geliefd zijn bij vakantiegangers, winnen Japanse specialiteiten aan populariteit onder fijnproevers van over de hele wereld. De Japanse keuken is favoriet bij 18 procent van de ondervraagde reizigers.
“Japans eten staat bekend als gezond en in multiculturele hoofdsteden is een groot aantal Japanse restaurants te vinden,” zegt Alison Couper van Hotels.com. “Ik ben een liefhebber van Japans eten, de hoge positie op de ranglijst verbaast me niet. Het feit dat meer traditionele vakantiegerechten – zoals tapas en burritos – verslagen zijn, is tekenend voor de uitstekende reputatie die Japanse chefs wereldwijd genieten.”
In de top van de lijst staan meerdere Aziatische landen, waaronder China (13 procent), Thailand (8 procent), Taiwan en India (beide 5 procent). Spanje staat – mede dankzij de populariteit van paella en tapas – op de vijfde plaats in de lijst (11 procent), terwijl de VS haar zesde positie (10 procent) vermoedelijk te danken heeft aan liefhebbers van hamburgers en friet.
’s Werelds meest geliefde keukens tijdens de vakantie
1. Italië 32 procent
2. Frankrijk 24 procent
3. Japan 18 procent
4. China 13 procent
5. Spanje 11 procent
6. VS 10 procent
7. Mexico 8 procent
8. Thailand 8 procent
9. Taiwan 5 procent
10. India 5 procent
Aan Japanners werd gevraagd welke nationale gerechten zij aanbevelen aan buitenlandse toeristen, om hun keuken nog geliefder te maken bij internationale reizigers. Uit de antwoorden blijkt dat er in ‘het land van de rijzende zon’ veel meer op het menu staat dan alleen de welbekende sushi:
Sushi (74 procent)
Combinatie van gekookte rijst met andere gerechten, zoals groente en vis.
Tempura (57 procent)
Schotel met groente en vis, in beslag en gefrituurd.
Ramen (33 procent)
Noodles in vlees- of visbouillon, meestal op smaak gebracht met sojasaus, miso en toppings.
Japanse soba (31 procent)
Dunne noodles van boekweitmeel.
Okonomiyaki (27 procent)
Hartige pannenkoek met verschillende ingrediënten, zoals meel, eieren, kool, varkensvlees, garnalen of vis.
Shabu Shabu (24 procent)
Fondue met dun gesneden vlees en groenten, meestal geserveerd met dipsauzen.
Japanse curry (14 procent)
Curryrijst met groente of vlees, het populairste gerecht in Japan.
Yakiniku (9 procent)
Gegrild vleesgerecht, afgeleid van een Koreaanse specialiteit.
Natto (7 procent)
Gefermenteerde sojabonen, populair als ontbijt.
Fugu (6 procent)
Kogelvis en aanverwante gerechten.
Itadakimasu!